
Hvad er en alpaca ?
Læs herunder lidt om alpacaen, dens anvendelse og fysik
… og få en ide om, hvorfor så mange mennesker ser dem som specielle
Anvendelse
Alpacaen kan bruges som terapi- og hobbydyr, græsslåmaskiner samt uldproducenter…

Typer
Der er 2 typer alpaca, suri og huacaya.
Suri har langt hår, der nærmest ligner dreadlocks, mens huacayaen er mere tæt og “bamset”. Surien udgør kun ca 5% af alpaca populationen.
Latinske navn
Alpacaens latinske navn er Vicugna pacos.
Indtil 2001 var alpacaens videnskabelige betegnelse Lama pacos, idet man antog at den var nærmere beslægtet med lamaen, og ligesom denne nedstammede fra den vildtlevende guanaco.
Nye DNA-teknologier har imidlertid afsløret at den nedstammer fra vicuñaen.
Pacos betyder politimand, hvilket er en god betegnelse for alpacaen, da den til en vis grad kan bruges som beskyttelse af andre dyr (eksempelvis høns).


Alpacaen som græsslåmaskine
Alpacaens bløde trædepuder er godt for det miljø de går i, da de ikke ødelægger vegetationen og graver den op.
Da de naturligt lever højt oppe i Andesbjergene har det været vigtigt for deres overlevelse at passe på den føde, som var tilgængelig. Af samme grund spiser alpacaen ikke helt til roden, da vegetationen på denne måde ikke dør men vokser hurtigere op.

Det findes naturligt i farverne hvid, sort, brun og alle farver derimellem.


Græsædende
Alpacaer lever af græs og anden vegetation.
De fleste alpacaejere i Danmark giver tilskud i form af mineraler og vitaminer, da den naturlige form af disse varierer betydeligt fra deres oprindelige habitat.
Pseudodrøvtygger
Alpacaens mave er inddelt i 3 rum, som hver har deres funktion i fordøjelsesprocessen.
Rum I: Dette er det største rum. Her foregår fermentering af den fibrøse del af planten.
Rum II: Her fortsættes fordøjelsen ved at tilsætte enzymer til den halvt fordøjede mad.
Rum III: Dette rum svarer til maven hos et menneske eller en hund. Nitrogen genbruges, og flere enzymer tilsættes. Det er her mikrober fra rum I fordøjes.
Den tredelte mave sikrer, at alpacaen får så mange næringsstoffer ud af græsset som muligt.
Fodermængde
Alpacaen er et nøjsomt dyr. De spiser ikke så meget mad i forhold til andre dyr – de behøver kun at spise omkring 2% af deres kropsvægt for at forblive sunde.
Reproduktion
En alpaca hoppe er moden fra den er 10-18 måneder. Det anbefales dog ikke at starte reproduktion før de er 2 år, da det kan hæmme deres vækst.
En hingst er som hovedregel først klar til reproduktion, når han er 2 1/2 – 3 år, men det er set, at et sent fravænnet hingsteføl er hoppet på hopperne i flokken og været klar til reproduktion, allerede inden han er fyldt 1 år.
Ægløsning sker ca 26 timer efter parringen, hvilket betyder at en alpaca kan parres når som helst.
Alpacaen parrer sig ved at hoppen lægger sig ned og hingsten lægger sig på hende.
Hvis en hoppe allerede er ifolet, vil hun nægte at lægge sig og spytte efter hingsten…

Drægtighed
Alpacaen er drægtig i ca 345 dage.
Drægtighedslængden varierer fra hoppe til hoppe og fra år til år.
Engang imellem føles det som om, at også vejret kan spille ind, men det er ikke noget, vi har studeret yderligere.

Føl
Følet vejer normalt 7-10 kg ved fødslen og tager 300-500 gram på dagligt den første tid.
Der fødes sjældent mere end 1 føl, men tvillingefødsler er forekommet.
Alpacaer er meget sociale dyr, så når et føl fødes kommer flokken og hilser på den lille.
Levealder
Alpacaer lever 20-25 år.
Størrelse
En udvokset alpaca har normalt en højde på 81-99 cm og vejer 48-84 kg.
Krydsninger
Man kan lave krydsninger mellem lama og alpacaer. Deres afkom hedder huarizo.