At holde alpacaer…

Kræver ikke meget, men et par regler bør overholdes !

ikke et kæledyr

Trods alpacaens fantastisk søde udseende er det ikke en bamse, der kan krammes og kæles…

… et flokdyr

En alpaca har brug for selskab i form af andre alpacaer.

Selv hvis en alpaca bliver syg, må den aldrig isoleres fra ligesindede, da den er afhængig af selskab fra andre alpacaer for at trives.

Omgivelser

Fold

Vi har lavet forskellige fold designs til vores flokke.

Hopperne har en stor fold med tilstødende mindre områder, som vi åbner og lukker for, afhængig af græssets beskaffenhed og dagens vejr.

Eftersom hopperne går med føl, har vi valgt at disse folde ligger trukket tilbage på matriklen, således at dyrene ikke forstyrres af forbipasserende.

På de tilstødende folde går der ponyer, hvilket aldrig har givet problemer, da både alpacaer og ponyer er nysgerrige. De følger ofte hinanden og ligger på hver sin side af trådhegnet.

Et par af alpaca pigerne samt vores føl er sågar taget på besøg hos ponyerne og går ofte og græsser hos dem. Selvom de har gået fint op og ned af hinanden, ønsker vi dog at adskille dem, da deres sprog og reaktionsmønster er forskelligt (en hest/pony vil vende bagdelen til og sparke, hvis de føler sig truet/provokeret, mens en alpaca vil vende hovedet til og spytte, hvilket vil betyde, at man i værst tænkelige situation vil have en slemt tilskadekommen alpaca)

Hingstenes fold er mindre og ligger på en hjørnegrund. De virker ikke generet af forbipasserende, tværtimod.

Folddesignet er lavet således, at de har mulighed for at trække sig tilbage fra nysgerrige blikke, hvis de ønsker det.

Mellem de 2 alpaca-flokke ligger et hus, således at de ikke kan se (og høre) hinanden. Dette design har vi valgt, eftersom vi har observeret, at vores alfa avlshingste bliver lidt for kåde, når de kan se pigerne.

Materialevalget på alle vores folde er trådhegn. Vi har valgt 4-5 tråde med nederste tråd ca 20 cm fra jordhøjde og øverste ca 140 cm.

Det trådhegn, der har været med strøm fra dag 1 har vist sig at holde alle dyr inde, mens nogle få alpacaer har valgt græsset på den forkerte side af indhegningen, der hvor der ikke har været strøm og umiddelbart har de mistet respekten for hegnet.

Mellem de folde, der skal være sikre, har vi derfor valgt en kombination af lavt dyrehegn nederst og trådhegn øverst, da vi endnu ikke har set tegn på, at vores alpacaer har overvejet at hoppe over eller på anden måde forcere dette.

Udover trådhegnet har vi valgt at anskaffe et højt dyrehegn (140cm) yderst på grunden. Dette er mere tænkt som en foranstaltning til at holde andre dyr (og mennesker) ude end vores egne dyr inde.
Specielt de folde, der ligger ud til vej, er vi meget opmærksomme på at hundesikre, da vi har hørt flere historier om alpacaer, der er blevet overfaldet af hunde.

Stald

Vores korte erfaring er, at alpacaerne naturligvis skal have et sted, hvor de kan søge ly, men det er tvivlsomt, om de benytter sig af det.

Vores hoppeflok vil være ude på folden så meget som muligt og søger mere eller mindre kun til stalden ved madtid. De har et læskur med stor åbning, hvorfra de kan overskue deres primære fold samt en stor rundbuehal med stor åben port.

Vores hingsteflok har en lukket stald med en lille indgangsdør. Eftersom de ikke har føl at passe på og de er færre på folden, virker det som om, de søger ly indendørs i langt større grad end hopperne.

Alpacaerne er intelligente, og man kan derfor lære dem forskellige rutiner.

Vi har haft stor glæde af at lære dem, at mad og drikke foregår i stalden. På denne måde er det blot et område, der skal holdes frostfrit i vintermånederne. Derudover er de nemme at få samlet, når de skal sundhedstjekkes og have vitaminindsprøjtninger.

Vi har derudover vænnet dem til, at stalddøren engang imellem lukkes i efter dem, således at det er naturligt for dem, hvis vi grundet vejrforhold eller andet vil holde dem på stald.

Ved at vænne dem gradvist til nye rutiner, mindsker man stress.

Eksempelvis benytter vi december måned til at vænne dyrene til at komme ind i stalden og lukke porten i gradvist længere tid af gangen, således at det er naturligt for dem, at de opholder sig i stalden og porten er lukket nytårsaften, hvor der kan forekomme fyrværkeri i området.

Ernæring

I de vejledninger vi har fundet omkring alpacahold anbefales det, at dyrene som minimum har frisk græs og rent vand. Eftersom græsset ikke er tilgængeligt året rundt grundet sne og slud, har vi valgt at supplere med tør wrap.

I sommerhalvåret får de kun wrap ved behov (og lejlighedsvis som “sund fredagsslik”, da de elsker det), mens de i vinterhalvåret får dagligt i rigelige mængder, da de har det med at sortere i deres wrap.

Det wrap, de sorterer fra, får dyrene lov at ligge i.

Derudover giver vi “godbider” i form af gulerødder/æbler skåret i mundrette bider, da de er vilde med smagen (man skal dog være opmærksom på at hele stykker frugt/grøntsager kan sætte sig fast i halsen, hvis stykkerne er for store). I vinterhalvåret ynder vi også at opblande blandt andet betfor og græspellets i lunkent vand, så blandingerne bliver til den våde side (dette giver dem både lunkent væske og lidt lunt mad på en kold dag).

Fodertilskud

Fodertilskud eller ej er nærmest en religion blandt alpaca avlere.

Vi giver vores flokke pellets 1-2 gange dagligt. Vi anser disse pellets som deres grøntsager, der sikrer dem de vitaminer og mineraler, de har behov for.

Vi køber pellets af høj kvalitet specielt udviklet til alplacaer for at sikre den korrekte sammensætning.

Vitamintilskud

Eftersom vi bor i Nord, hvor solen ikke giver de fornødne vitaminer halvdelen af året, har vi valgt at supplere med ADE vitaminer.

A-vitamin booster immunforsvaret generelt og sikrer god vækst. Derudover er det godt for udviklingen af fosterets organer.

D-vitamin sikrer balance i immunforsvaret og er generelt godt for knogler og tarmsystem.

E-vitamin stimulerer immunforsvaret.

Udover et lille boost af ovenstående kan nyfødte føl have glæde af selen tilskud (i Danmark er selen indholdet i jordbunden generelt lav), da det ligesom hos mennesker er vigtigt for led og knogledannelse. Mængde og behov kan kun dyrlægen vurdere.

Håndtering

Vi har valgt at have fokus på den daglige håndtering, da vi lægger vægt på, at vi kan komme til vores dyr, når vi skal klippe negle, give medicin og tjekke huld.

Vi socialiserer vores føl ved at have en daglig rutine, hvor alle hopper og føl bliver kaldt op til hovedbygningen ved aftenstid, så de kan gå i haven blandt os. Vi tager ikke fat i dem (med mindre de skal tjekkes af sundhedsmæssige årsager), men lader dem komme til os, hvis de er interesseret/nysgerrige. På denne måde bliver socialiseringen 100% på dyrenes præmisser.

Vi træner vores dyr i visse af de opgaver, der findes på en agilitybane, da de benyttes i dagligdagen og ved sundhedstjek. Eksempelvis har vi vejestation stående i hoppestalden, så vores hingste trænes i at gå med grime og følge os gennem låger til stalden og op på den forhøjning vægten står under. Ved at træne dette, mindsker vi stress i den daglige håndtering.

Alpacaen er generelt utrolig lærenem.

Avlshingstene kommer, når vi kalder og går gerne i snor… man ved jo aldrig, om det er en tur ud i solnedgangen eller om man skal på damebesøg, når grimen tages frem.

Dette website benytter cookies. Ved at fortsætte på denne side accepterer du anvendelsen af cookies, som udelukkende benyttes til at forbedre brugeroplevelsen.  Læs mere